Assalamualaikum
salam sejahtera untuk semua... errmmm hari ahad... same je mcm hari2 yang lain... kalo keje mesti ahd ni hari yang best untuk titon....... harini mmg dah set x mo masak lunch. teringin nak mkn ayam penyet... tuptup tengo arni x bukak plk... frust nonggeng.. barang2 mmg semua keras kebatun la nk msk... pastu perut da lapo.. ape lagi mkn megi jek la paling cepat... petang2 sikit nampak era buat laksa johor.. fuhhh stlh mengambil resepinye.. pukul 3 lebih pegi paso beli barang... he3... kat paso jalan laju2.. ramainye orang arini.. ayik kene langgor jek la.. kecik sangt kot ( huh perasan.. pdhal da gemok )... dan akhirnye... terhasil la.... laksa johor hasil pembelajaranku kat YM arini... tenkiu cekgu era.......
Bahan-bahannye :
6 ekor ikan kembung (rebus n amik isinye.. ditumbuk)
laksa - rebus la ye
bunga kantan, daun kesum (hiris halus)
asam keping
santan (sebiji kelapa)
2 sudu cili kisar
2 batang serai - dititik
garam
Bahan tumbuk :
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
halia, lengkuas (besar ibu jari)
kunyit (1/2 inci)
Bahan untuk sambal belacan :
cili merah, belacan, garam, gula - tumbuk sampai lumat
Cara-caranya :
1. Masukkan isi ikan yang dah tumbuk tadi, bahan tumbuk, cili kisar, air rebusan ikan dan santan...
2. Biar sampai menggelegak, masukkan asam keping. pastu masukkan serai, daun kesum dan bunga kantan.
3. Letak garam.. pastu da siap bole mkn dengan ulam daun kesum, taugeh, timun dan limau kasturi @ limau sambal....