Assalamualaikum.... lamenye x de entry baru ek.... x pe kite buat satu2 yek.. ade bnyk ni... ekeke...
ha yang ni name dia kuih lompang.... fresh dari kukus baru mak.... he3... adiah tuk hari ibu thn ni.. in advance.. ekeke.. teringin pulak nak belajo buat kuih lompang ni... peberet kami adik beradik... mak pon dengan gigihnye kopek kelapa tuk buat kuih ni.... walaupon sakit tangan... time kasih mak....
sebelum dikukus |
selepas dikukus |
Bahan dan caranye :
1. Air dari sebiji kelapa muda yang dah boleh parut kelapanya. ambil air kelapa tu pastu masak dengan gula, ikut manis yang anda suka. biar suam, campurkan dengan tepung beras... letak sikit2... biar cair sampai tak melekat kat senduk. bahagikan ikut warna yang digemari. pastu kukus sampai masak...
2. Parut kelapa muda tadi, campukan ngan sikit garam. kukus kelapa sekejap. pastu gaulkan kuih lompang yang da siap kukus tadi kat kelapa. ok da bole makan... Bismillah.
sedapnya...bila diha nak rasa masakan akak nih..:(
ReplyDeleteInsya Allah diha... satu hari nnt. mane tau diha nk g uss ke... bole transit umah akk... ekeke....
ReplyDelete