Bahan-bahan (doublekan bahan tuk loyang diameter 9" @ 10")
250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur90g gula
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur90g gula
Cara-cara :
Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
Boleh buat based - digestive cookies + liquid marjerin bake 10 min
Boleh baked dlm loyang berisi air(utk elak merekah)
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
Boleh buat based - digestive cookies + liquid marjerin bake 10 min
Boleh baked dlm loyang berisi air(utk elak merekah)
Cara buat topping :
Pukul fresh cream sampai kembang. Ratakan kat atas dan keliling kek. Pastu susun buah kiwi yang da potong kat atas kek. Pastu letak filling kiwi plk atas buah yang da susun tu... hias la ikut suke hati... ekeke... selamat mencuba..
alaa xde gmbr close up kek yg dh dipotong..hehehe
ReplyDeletetu la x ingt langsung... x pe nnt buat lagi.. ekeke...
ReplyDelete