diriku..

My photo
isteri kepada seorang pelaut, Mohd Sabirin Mohd Noor... ibu kepada Allahyarham Muhammad Safiy Naqiuddin Mohd Sabirin... tapi QQ dah aman di syurga... Allah lebih sayangkn dia.. m'jadi pengurus rumahtngga sepenuh masa... tempat peberet kat umah, dapur comel....

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan datang lagi...

Assalamualaikum. Alhamdulillah sekali lagi kita semua diberi kesempatan oleh Allah S.W.T. untuk merasai nikmat ramadhan pada tahun ini. semoga ibadah puasa dan amalan2 kita dipermudahkan dan diterima Allah hendaknya. 

Berpuasa di perantauan..... ekekeke... cam la jauh sangat tengganu ngan johor tu ek.... tapi jauh jugak la... hukhukhuk... tapi x pe la kan, ini sebahagian dari ujian Allah untuk diri ini sebagai hambaNya. yang penting tahun ni dapat puasa n buka sama2 ngan babang. bermula pagi nanti sahur pertama... emmmm nak masak ape yek? yang pasti yg ringkas2 dan menyegarkan... esok buka pon pasti yang sedang2 saja. cumanya babang request nak makan kuih n ringan2 saja sebelom solat maghrib... da betol la tu kan... kang kalo terus makan asam podeh tekezut lak peyot tu.... ekekeke....

KUIH????? sejak duk sini yang baru masuk sebulan ni aku da pandai buat cek mek molek.... eeemmmm 'pandai' ke???? hahaha.... bole la.... yang penting babang suke.... 

cek mek yg x berape molek


abis tu besok nak buat kuih ape ek? sunat kan makan yang manis2.... mmmm ape ye yang manis? onde onde??? orang sini panggil ondai ondai... kat jb kuih buah melaka.... same je kaedahnye.... kaler pon same ijo.... ok la akn dipikirkan nanti...

harap2 babang kuat la puasa2 ni.. ye la mesti macam2 dugaan nak belajar nanti... terutamanya ngantuk. Ya Allah permudahkanlah suamiku untuk belajar.

ok la kawan2... selamat bersahur ye. semoga kita sama2 melawan nafsu di bulan Ramadhan yang mulia ini nak2 bila g bazar nnt yek... ehehehe....  Saya ingin memohon ampun maaf seandai ade terkasar bahasa ketika di depan mata mahupun di alam maya ini. semoga kita sama2 mendapat keberkatan Allah. Wassalam.




Tuesday, July 5, 2011

sentap kejap......

Assalamualaikum. pagi tadi mase bekpes kt warung tetibe jek hati ni tesentap sebab nampak ade sorang mok cik ni pakai baju same macam mak. seb baik bole control lagi... x de la bederai air mate kat situ... hukhukhuk.... tapi walau rindu camane pon aku kene kuat. ala x jauh mane pon johor tu.... kang raye bole jumpe. yang penting sekarang kene bg semangat kat babang. x le la bg dia nampak kesedihan aku... ye x... ape pon aku memang rindu sangat2 kat mak abah, topip, ayish... x pe la... raye nnt kite jumpe yek.... QQ, ibu jauh x dpt ziarah QQ, nanti atuk ngan nenek dtg yek.... 

Pagi ni bekpes minum milo jek... pastu abiskan nasik babang... cam biase la... pastu apau nasik dagang.... ekeke... mane la x dhemok ek.... arini tatau nak buat ape... nak bc novel mcm lom ade mood. tunggu mood mari baru bace.. kalo x ssh nk feel nnt... huhuhu...

Lambatnye nk tunggu ari jumaat, nak g beli barang dapo... pastu start la memasak..... menu pertama nnt nak buat asam pedas... (berangan jek)... ekekeke..... x pe g beli brg dulu baru bole jd realiti yek... nak tinjau2 pasar payang la nanti.... hehehe.... k la... till next entry... daaaa......

malam yg sunyi.......

Assalamualaikum. malam2 mcm ni macam2 bunyik bole dengo kat sini. sejuk lak tu... ye la kan da duk dekat tepi laut. Sambil2 temankan babang study aku pon study jugak.. (mentelaah muka buku).... he3... kene support jugak walaupon x paham.. ekekeke... cian tgk babang... Ya Allah permudahkanlah urusan suamiku n kawan2 dia yang lain.... Izinkan mereka lulus Ya Allah. ok sikit jek cite malam ni... esok pagi sambung... kang x bgn pulok nak g skul... ehehe.... nite..... 

Monday, July 4, 2011

SKUDAI - KUALA TERENGGANU

Assalamualaikum. baru berkesempatan nak berentry.... ekeke... start arini ( sepatutnye 1 Julai 2011) entry akan berkisarkan cerita sepanjang kat bumi terengganu ni... 

Arakian tersebutlah kisah..... 1 Julai 2011 kul 8 pagi bertolak dari skudai ( umah le...)... menuju ke Kuala Terengganu. (Skudai - Kota Tinggi - Mersing - Rompin - Kuantan - Kemaman - K.Tengganu - sampai umah sewa kat wakaf tengah ).. 12 jam bawak kete.... ekekeke... cakit montot dok lelame.... bnyk kali la jugak benti... tegakkan badan. Alhamdulillah tenang je sepanjang perjalanan ke sini. dan x seperti selalu, kali ni kitorang x sesat jalan.. ekeke....

Semoga Allah permudahkan segala urusan kami kat sini... awal2 lagi (sebelum babang sign off) aku da booking umah. Tawakkal jek la walaupon x tau bile babang nk sign off. Sampai sini da mlm... so kemas ape yang patut jek... esoknye (sabtu) pagi2 babang da cuci toilet... ekeke... maceh yek.... da siap2 punggah barang, kitorang keluar cari makan n beli brg2 keperluan yang lain.... destinasinye sudah pasti la MYDIN n GIANT... dengan penat yg x ilang lagi sambung plk bejalan.... pehhh mmg kejang la kaki.... malam2 nak tido kene sapu ngan losyen pati halia.. ekeke....

Pagi2 nak g sekolah berebut ngan lembu kambing main kejo2 kat jalan.... sabo jek la... tapi seronok tgk kehidupan kampung kat sini... tenang jek ngan angin sepoi2.... 

eeerrrrrrmmmmmmm bile la nak start masak ni... ari2 makan kedai payah nk ***..... ekeke.... x cukup serat... ok la... nak basuh kain. pastu relak2 bace novel.... petang amik budak sekolah... till next entry... daaaaaaaaaaaaaa.... Assalamualaikum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget