diriku..

My photo
isteri kepada seorang pelaut, Mohd Sabirin Mohd Noor... ibu kepada Allahyarham Muhammad Safiy Naqiuddin Mohd Sabirin... tapi QQ dah aman di syurga... Allah lebih sayangkn dia.. m'jadi pengurus rumahtngga sepenuh masa... tempat peberet kat umah, dapur comel....

Saturday, March 26, 2011

Kari Ikan Tenggiri

Pada saya la kan ape pon masakn yang berasaskn santan sedap sgt bila kite mkn ngan ulam dan sambal belacan. nak2 kalu kari tu pekat... he3.. watch out ur cholestrol yek.. tapi sesekali x pe kot kan... he3.. jom la kite jenguk resepi arini... kari ikan tenggiri..

gandingan mantap


Bahan-bahannye :

1 ekor ikan tenggiri (bersihkan n goreng kejap)
1 biji kelapa ( amik santan pekat n perahan kedua aje yek )
1 peket kari ikan
2 sudu serbuk cili
2 inci kayu manis
sedikit asam jawa
garam n perisa
minyak untuk menumis
2 helai daun kari

Bahan tumbuk :

3 biji bawang kecil
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1/2 inci halia


cara-caranya :

Mula-mula panaskan minyak. pastu tumis bahan tumbuk bersama dengan kayu manis. pastu masukkan daun kari. bila dah naik bau masukkan rempah kari, serbuk cili dan sedikit santan cair n air asam jawa. bila da agak sebati masukkan ikan. pastu masukkan separuh santan pekat. bila dah menggelegak masukkan lagi santan pekat. kalau pekat sangat tambahkan santan cair sikit. tambah garam dan perasa (optional)... ok tunggu sampai santan tu masak then boleh hidang...  (masa masak kene jaga ye santan tu jgn bagi pecah minyak..)

Friday, March 25, 2011

I'm back...........

Assalamualaikum

lamenye x berkongsi rase dan resepi kat sini... rindu yang amat tau... dkt 3 bln rasenye... Insya Allah bnyk ni nak share tapi satu2 la ek..

Dah 2 bulan suami tercinta berada di lautan. macam2 dugaan harus diharungi sendiri, start day 1st. semoga Allah memberi kekuatan kepada diriku.. dan semoga Allah memberi kekuatan dan ketabahan kepada suamiku.. demi mencari rezeki halal.. tata doakan babang dan kawan2 lain sentiasa dilindungi Allah. walaupun rindu macam nk gila tapi hati ini redha...

kat sini nk share saat2 bergumbira sama2 ngan ahli2 Geng Kapal - kita semua bersama .... pd 14 n 15 Mac lepas kami semua gather same2 kat Permaisuri Resort Port Dickson.. our 1st grand gathering.. hopefully after this more gathering to go... seronok sgt jumpa ramai kwn2 baru.... berkongsi cerita suka duka. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar walaupun bdn penat dan kaki lebam sikit.. he3... 

ramai betul kwn2 pregnant this year, semoga kwn2 n anak2 semua selamat dan dilindungi Allah.. semoga dipermudahkan urusan mereka Ya Allah. buat diriku... sabar la wahai hati... Allah masih mahu mengujimu..

ha yang ni best sikit... kepada sesiapa yg suka jeling2 blog ni n facebook rita silakan... pastu panjangkan cerita pada sesiapa yang berkenaan yek.. tenkiu sangat2!

tadi macam bnyk jek nak cite... tapi da lupe. x pe lain kali sambung lagi yek.... tungguuu.......

Wassalam....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget