diriku..

My photo
isteri kepada seorang pelaut, Mohd Sabirin Mohd Noor... ibu kepada Allahyarham Muhammad Safiy Naqiuddin Mohd Sabirin... tapi QQ dah aman di syurga... Allah lebih sayangkn dia.. m'jadi pengurus rumahtngga sepenuh masa... tempat peberet kat umah, dapur comel....

Saturday, March 26, 2011

Kari Ikan Tenggiri

Pada saya la kan ape pon masakn yang berasaskn santan sedap sgt bila kite mkn ngan ulam dan sambal belacan. nak2 kalu kari tu pekat... he3.. watch out ur cholestrol yek.. tapi sesekali x pe kot kan... he3.. jom la kite jenguk resepi arini... kari ikan tenggiri..

gandingan mantap


Bahan-bahannye :

1 ekor ikan tenggiri (bersihkan n goreng kejap)
1 biji kelapa ( amik santan pekat n perahan kedua aje yek )
1 peket kari ikan
2 sudu serbuk cili
2 inci kayu manis
sedikit asam jawa
garam n perisa
minyak untuk menumis
2 helai daun kari

Bahan tumbuk :

3 biji bawang kecil
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1/2 inci halia


cara-caranya :

Mula-mula panaskan minyak. pastu tumis bahan tumbuk bersama dengan kayu manis. pastu masukkan daun kari. bila dah naik bau masukkan rempah kari, serbuk cili dan sedikit santan cair n air asam jawa. bila da agak sebati masukkan ikan. pastu masukkan separuh santan pekat. bila dah menggelegak masukkan lagi santan pekat. kalau pekat sangat tambahkan santan cair sikit. tambah garam dan perasa (optional)... ok tunggu sampai santan tu masak then boleh hidang...  (masa masak kene jaga ye santan tu jgn bagi pecah minyak..)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...