Pada saya la kan ape pon masakn yang berasaskn santan sedap sgt bila kite mkn ngan ulam dan sambal belacan. nak2 kalu kari tu pekat... he3.. watch out ur cholestrol yek.. tapi sesekali x pe kot kan... he3.. jom la kite jenguk resepi arini... kari ikan tenggiri..
gandingan mantap |
Bahan-bahannye :
1 ekor ikan tenggiri (bersihkan n goreng kejap)
1 biji kelapa ( amik santan pekat n perahan kedua aje yek )
1 peket kari ikan
2 sudu serbuk cili
2 inci kayu manis
sedikit asam jawa
garam n perisa
minyak untuk menumis
2 helai daun kari
Bahan tumbuk :
3 biji bawang kecil
1 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
1/2 inci halia
cara-caranya :
Mula-mula panaskan minyak. pastu tumis bahan tumbuk bersama dengan kayu manis. pastu masukkan daun kari. bila dah naik bau masukkan rempah kari, serbuk cili dan sedikit santan cair n air asam jawa. bila da agak sebati masukkan ikan. pastu masukkan separuh santan pekat. bila dah menggelegak masukkan lagi santan pekat. kalau pekat sangat tambahkan santan cair sikit. tambah garam dan perasa (optional)... ok tunggu sampai santan tu masak then boleh hidang... (masa masak kene jaga ye santan tu jgn bagi pecah minyak..)
No comments:
Post a Comment