diriku..

My photo
isteri kepada seorang pelaut, Mohd Sabirin Mohd Noor... ibu kepada Allahyarham Muhammad Safiy Naqiuddin Mohd Sabirin... tapi QQ dah aman di syurga... Allah lebih sayangkn dia.. m'jadi pengurus rumahtngga sepenuh masa... tempat peberet kat umah, dapur comel....

Sunday, May 22, 2011

Serunding Ireng

Semalam sambil buat sebekot, rebus daging tuk buat serunding. Teringin nak buat sendiri. Kalau beli mahalnyeeeee.... resepi dapat lepas godeh2 kat tenet.. pastu tokok tambah.. ekeke...
Alhamdulillah setelah hampir 8 jam (sebab tetido).. siap jugak akhirnya (dekat pukul 5 pagi)...
Rasa dia mungkin x sama macam yang jual tu.. tapi puas hati dapat buat sendiri... Ya Allah patut la jual tu mahal... memang menguji kesabaran betul nak membuatnya... especeli bab nak menyiat daging tu.. fuhhhhh.......... dan ini la hasilnya....


rebus daging

siat daging (eee kasonyeee)

satukan semua bahan

biar sampai garing

masukkan daging (gaul sebati)

tunggu sampai kering (api kecit jek)

yeay... da siap...
Bahan2 nye :

1 kg daging batang pinang
santan pekat (dari 2 biji kelapa)
gula melaka
rempah tumis
1 mangkuk cili kering (blender)

Bahan kisar :

2 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
3 sudu besar jintan manis (jintan kasar)
1 sudu besar jintan putih (jintan halus)
3 sudu besar ketumbar
6 batang serai
3 inci halia
lada hitam

Cara2 nye :

Rebus daging sampai empuk lepas tu siat halus..(tapi saya buat kasor.. ekeke). Tumis rempah tumis dan bawang. Masukkan cili kering dan semua bahan kisar serta santan. Masak sampai garing. Masukkan gula melaka. Lepas tu masukkan daging, perasakan dgn garam n gula putih.
Masak dengan api perlahan sampai betul2 kering. Pagi tadi start tumis kul 2 lebih sampai dekat kul 5 pagi... ekeke... selamat mencuba...


Tragedi Tanah Runtuh di Hulu Langat

Innalillahiwainnailaihirajiun. Ya Allah sedih sangat bila dengar satu demi satu laporan pasal kejadian tanah runtuh petang semalam. Kejadian berlaku di Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Batu 14, Hulu Langat. Seramai 25 mangsa terlibat dalam kejadian tersebut. 16 daripadanya meninggal dunia. Ya Allah limpahilah rahmatMu ke atas roh mangsa kejadian ini, tempatkanlah mereka dikalangan mereka yang beriman. Amin. 

Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa
salah seorang mangsa tanah runtuh


Semakin hari makin bnyk kejadian yang x kita duga terjadi. Peringatan untuk diri sendiri dan anda semua, marilah kita sama2 mendekatkan diri kepada Allah.  Tingkatkan amal, bertaubat dan mohon keredhaan Allah s.w.t. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun. Semoga taubat kita diterima Allah.


Sebekot cekelat cip

Assalamualaikum. lamenye x de resepi baru... tu maknanya saya da lame x masak... ekeke... semalam terajin pulak... pagi2 da siap nak g beli brg nak buat sebekot... ini la hasilnya... lupe lak resepi dapat dr kawan FB. Azzilla Anuar... mekacehhh.....

sebekot cekelat cip

Bahan2 nye :

125 gm butter
80 gm gula caster
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar serbuk koko
150 gm tepung naik sendiri
120 gm coklat cip

Cara2 nye :

Pukul butter, gula n vanilla sampai kembang. Masukkan susu pekat, pukul lagi sampai sebati. Masukkan tepung, serbuk koko dan coklat cip dan gaul rata. Bakar 13 minin dgn suhu 170'C.
Coklat cip tu bole ganti ngan raisins, kacang... cuba la yek...

Wednesday, May 11, 2011

SELAMAT HARI IBU

Assalamualaikum. lambat entry ni ek... selamat hari ibu untuk mak Puan Masinah binti Kadar dan mak mertua Puan Rohaya binti Ismail juga untuk semua ibu2 di dunia ini... semoga Allah sentiasa merahmati kalian... sedikit kenangan semasa hari ibu...










Bahan-bahan (doublekan bahan tuk loyang diameter 9" @ 10")

250g cream cheese
200cc/ml fresh cream/plain yogurt
2 sudu besar jus lemon
3 sudu besar tepung gandum
2 biji telur
90g gula

Cara-cara :

Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.
Boleh buat based - digestive cookies + liquid marjerin bake 10 min
Boleh baked dlm loyang berisi air(utk elak merekah)

Cara buat topping :

Pukul fresh cream sampai kembang. Ratakan kat atas dan keliling kek. Pastu susun buah kiwi yang da potong kat atas kek. Pastu letak filling kiwi plk atas buah yang da susun tu... hias la ikut suke hati... ekeke... selamat mencuba..

Thursday, May 5, 2011

ubi oh ubi.....

Assalamualaikum
entry ni patutnye da lame post. tapi x ingt. da lame x makan ubi... akhirnye dapat jugak makan  kat umah mak.. orang kate org pempuan x elok makan ubi mase peyed. x elok untuk peranakan... sejuk org kate.. tu yang dari sehari ke sehari nak mkn ubi x makan2... bile line clear da sebelom telupe ape lagi.. cepat2 request kat mak. ekeke... make terhasil la ubi rebus tumis kari ni.... dapnyerrrrr.... 


Bahan-bahan dan caranya :

Ubi rebus macam biase... 
Rempah kari daging

Bahan tumis :
3 ulas bawang kecil, 2 ulas bawang putih, ikan bilis(kalau suke). tumbuk semua ni....

Caranya :

Tumis bahan tumbuk tu sampai garing, pastu masukkan rempah kari, tumis lagi pastu masukkan air. pastu masukkan ubi rebus tadi. tutup kuali sampai air tu kering.. letak la garam sikit. da siap... heeee... cuba la...

Tuesday, May 3, 2011

Kuih Lompang

Assalamualaikum.... lamenye x de entry baru ek.... x pe kite buat satu2 yek.. ade bnyk ni... ekeke...

ha yang ni name dia kuih lompang.... fresh dari kukus baru mak.... he3... adiah tuk hari ibu thn ni.. in advance.. ekeke.. teringin pulak nak belajo buat kuih lompang ni... peberet kami adik beradik... mak pon dengan gigihnye kopek kelapa tuk buat kuih ni.... walaupon sakit tangan... time kasih mak....

sebelum dikukus

selepas dikukus

Bahan dan caranye :

1. Air dari sebiji kelapa muda yang dah boleh parut kelapanya. ambil air kelapa tu pastu masak dengan gula, ikut manis yang anda suka. biar suam, campurkan dengan tepung beras... letak sikit2... biar cair sampai tak melekat kat senduk. bahagikan ikut warna yang digemari. pastu kukus sampai masak...
2. Parut kelapa muda tadi, campukan ngan sikit garam. kukus kelapa sekejap. pastu gaulkan kuih lompang yang da siap kukus tadi kat kelapa. ok da bole makan... Bismillah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget