diriku..

My photo
isteri kepada seorang pelaut, Mohd Sabirin Mohd Noor... ibu kepada Allahyarham Muhammad Safiy Naqiuddin Mohd Sabirin... tapi QQ dah aman di syurga... Allah lebih sayangkn dia.. m'jadi pengurus rumahtngga sepenuh masa... tempat peberet kat umah, dapur comel....

Tuesday, January 11, 2011

Kari Kepala Ikan Merah


Bahan-bahan :

1 keping kepala ikan merah (ikan lain pon bole)
2 biji bawang besar - dimayang halus
3 ulas bawang putih - dimayang halus
1 inci halia - hiris halus
kayu manis, bunga lawang dan lada putih
1 bungkus serbuk kari ikan
2 sudu besar serbuk cili
1 biji santan pekat
5 batang bendi
1 biji tomato dipotong empat
5 bilah daun kari
air asam jawa ikut suka, kalau masam lagi best
garam
minyak untuk menumis


Cara-caranya :

Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia serta kayu manis, bunga lawang dan lada putih sampai naik bau. Masukkan daun kari. Campurkan air asam jawa dengan serbuk kari dan serbuk cili api. Kemudian masukkan dalam tumisan bawang tadi. Masukkan santan sedikit. Biar mendidih. Masukkan bendi dan tomato. Bila bendi da separuh masak, masukkan lebihan santan tadi. Biar sebati dengan rempah tadi. Kalau pekat sangat tambah air sikit. Akhir sekali masukkan kepala ikan merah tadi dan seimbangkan rasanya dengan garam. Selamat mencuba.

2 comments:

  1. fav nih..nk!(^_^)
    cipa dtg bwk award~amek tau!

    http://nurfazilaharsat.blogspot.com/2011/02/award-utk-sume-follower-cipa.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...