Bahan-bahan :
1 keping kepala ikan merah (ikan lain pon bole)
2 biji bawang besar - dimayang halus
3 ulas bawang putih - dimayang halus
1 inci halia - hiris halus
kayu manis, bunga lawang dan lada putih
1 bungkus serbuk kari ikan
2 sudu besar serbuk cili
1 biji santan pekat
5 batang bendi
1 biji tomato dipotong empat
5 bilah daun kari
air asam jawa ikut suka, kalau masam lagi best
garam
minyak untuk menumis
Cara-caranya :
Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia serta kayu manis, bunga lawang dan lada putih sampai naik bau. Masukkan daun kari. Campurkan air asam jawa dengan serbuk kari dan serbuk cili api. Kemudian masukkan dalam tumisan bawang tadi. Masukkan santan sedikit. Biar mendidih. Masukkan bendi dan tomato. Bila bendi da separuh masak, masukkan lebihan santan tadi. Biar sebati dengan rempah tadi. Kalau pekat sangat tambah air sikit. Akhir sekali masukkan kepala ikan merah tadi dan seimbangkan rasanya dengan garam. Selamat mencuba.
fav nih..nk!(^_^)
ReplyDeletecipa dtg bwk award~amek tau!
http://nurfazilaharsat.blogspot.com/2011/02/award-utk-sume-follower-cipa.html
salam singgah. uish terliur....
ReplyDelete