selalu sup tulang ni beli kat bazar ramadhan jek, kalau x pon kat restoran mamak tu... mahal la... last2 try masak sendiri. lagi berbaloi2... he3... puas hati sangat2... x sedap pon air tangan kite sendirik... try n error jek la..
Bahan2 nye :
1 kg tulang gearbox kambing
2 sudu besar rempah sup
2 sudu besar tomato puri
2 inci kayu manis
1 kuntum bunga cengkih
1 sudu besar serbuk lada
1 sudu kecil serbuk lada hitam
minyak untuk menumis
garam dan gula
daun sup dan bawang goreng
Bahan tumbuk :
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 inci halia
Cara-caranya :
1. Rebus tulang dengan garam+halia sampai empuk.
2. Tumis bahan tumbuk, kayu manis, serbuk lada, lada hitam dan rempah sup sampai garing. Pastu masukkan tomato puri, garam dan gula.
3. Masukkan bahan tumis ke dalam rebusan tulang.. kalau pekat tambah air yek... pastu hias ngan daun sup dan bawang goreng. (masukkn sikit daun sup masa reneh kuah)....
Boleh mkn ngan nasi @ roti...
No comments:
Post a Comment