Bahan-bahan :
1 kg daging tetel - rebus sampai lembut
3 batang serai - dititik
2 kuntum bunga kantan
segenggam daun kesum
1 biji tomato - belah 4
2 keping asam keping
air asam jawa secukupnya
semangkuk cili kisar
garam
minyak untuk menumis
Bahan tumbuk
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
sedikit lengkuas
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak n tumis bahan tumbuk, serai dan cili kering hingga pecah minyak.
2. Masukkan daging tetel n tambahkan air secukupnya.
3. Masukkan air asam jawa dan asam keping.
4. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Biar menggelegak.
5. Masukkan tomato n tambah garam.
6. Kalau suka tambahkan sedikit lada hitam. Da siap....
* rujukan : MAJALAH RASA edisi 124 ( November 2011)
No comments:
Post a Comment