Bahan A
250 gram makaroni(rebus smpi lembut)
1 sudu mkn minyak jagung
125 gm keju cheddar (diparut)
5 biji telur
1 cwn susu segar
50gm daun parsli (dicincang)
Bahan B(untuk sos putih)
1 sudu mkn minyak jagung
1 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan susu segar
Bahan C (untuk inti)
300 gram daging kisar
10 biji cendawan butang dipotong kecil
1 ulas bwg putih(cincang halus)
3 biji tomato
1 labu bwg besar
1 biji capsicum merah
1 biji capsicum kuning
1 biji capsicum hijau
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam
Cara buat inti
1.Panaskan minyak.tumis bwg besar n bwg putih.
2.masukkan daging,cendwn,tomato,garam,
3.masukkn capsicu merah,hijau,kuning.kacau rata.. ketepikan
Cara buat sos putih
1.panaskn myk jagung.masukkan tepung gandum.kacau rata.
2.masukkan susu.. kacau sebati.. ketepikan
Cara buat makaroni
1.sapukan minyak jagung dalam caserole.pastu masukkan makaroni rebus n inti.
2.tuang sos putih dlm caserole tu..
3.kacau telur n susu segar.masukkan dlm caserole.
4.taburkan keju cheddar n daun parsli.
5.bakar dlm oven suhu 180'C selama 30 minit..
da siap...
No comments:
Post a Comment