Bahan2 nye :
a) Bahan tumbuk
- 3 ulas bwg putih
- 3 biji bwg merah
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
b) Bahan kisar
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar jintan putih
c) 3 sudu besar lada kering
d) 3 batang serai dititik
e) 2 sudu besar kerisek
f) santan pekat 1 biji kalau bsr..
g) 1 helai daun kunyit dihiris halus
h) air asam jawa ikut suke masamnye..
i) 1 kg daging batang pinang
j) garam, gula, ajinomoto (optional)
Cara2 nye :
1. mula2 panaskan minyak. tumis bahan2 tumbuk n kisar serta lada kering.. masukkan serai n daun kunyit.
2. kalau da garing masukkn asam jawa pastu santan. kacau jgn bg pecah minyak.. masukkan daging.
3. da pekat masukkan garam n gula.. rase ikut selera.
4. kalau santan da tinggal separuh masukkan kerisek. kacau lagi sampai pekat.
5. biar sampai santan kering n daging sebati ngan rempah2 nye.. pastu adjust la mane yg patot...
6. ok.. selamt mencuba ye..
* terlupe nk snap gambar rendang yg da siap hidang...
ak masuk je segala resepi yg akak ade, yg mak akak ke..lisa suke baca dan insyaAllah akan mencube...
ReplyDelete